Masalah Yang Berkaitan Dengan Jenazah dan Kubur.. [Ziarah Kubur]

Posted By: Hairilnua - 5:55:00 PM
Ziarah kubur disyariatkan dalam Islam.. Tujuannya untuk mengambil I'tibar dan peringatan darinya.. Bukan bermaksud seperti mencari keuntungan,, menganggap kubur itu keramat dan untuk mencapai tujuan tertentu..

Tidak boleh mengkhususkan ziarah kubur pada hari tertentu,, kerana hal itu tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah saw.. Beliau bersabda..
"Barangsiapa membuat perkara baru dalam agama ini,, padahal bukan dari sebahagian dari agama (Islam) nya,, ia ditolak.."
Sebahagian orang membaca Al-Fatihah di kuburan.. Ini adalah bid'ah,, kerana Rasulullah saw tidak pernah membaca apapun di kuburan.. Yang beliau lakukan hanyalah berdoa untuk si mayat dan meminta ampun baginya..

Tidak boleh mengadakan suatu perjalanan khusus (dalam jarak jauh) untuk menziarahi kubur.. Rasulullah saw bersabda,,
"Janganlah kalian bersusah payah mengadakan suatu perjalanan kecuali ke tiga tempat : Masjidil Haram,, Masjid Nabawi dan Masjidil Aqsa.." (Muttafaqun Alaih)

Serba Sedikit Tentang Aku

Nama aku Hairil. Tujuan aku mewujudkan blog ini adalah untuk mencari sedikit pendapatan menggunakan blogger. Aku dah berusaha sejak berumur 25 tahun dan masih belum berjaya sampai sekarang. Jadi, aku masih mencuba dan mencuba lagi sampai la berjaya. Insyaallah sedikit sebanyak dapat meringankan beban family aku.

0 Kaki Selamber:

Post a Comment

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~

Copyright © Selamber Jer

Owner by HairilNua