Hijab Untuk Semua..


Seindah ombak di pantai..
Selembut angin bertiup..
Indah lagi HIJAB di pakai..
Lembut lagi pakaian bertutup..

Muka cantik bagai puteri kayangan..
Badan beralun mengalahkan kerengga..
Marilah bersama berpakaian sopan..
Biar terhindar dari malapetaka..

Seringkali menjadi tatapan..
Dari makhluk bernama lelaki..
Itulah gunanya HIJAB disarungkan..
Supaya diri lebih dihormati..

Biar hujan seperti lebah....
Kekalkan HIJAB mu wahai muslimah..
Biarkan jubah mu turun ke bawah..
Jangan sesekali biarkan terdedah..

Semakin hari semakin dewasa..
Jagalah aurat mu dari terdedah..
Semoga ALLAH ampunkan dosa..
Pada insan bergelar Muslimah..

Wahai Nabi, suruhlah isteri - isterimu dan anak - anak perempuanmu serta perempuan - perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar ),, cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik - baik), maka dengan itu mereka tidak diganggu.. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani..
[al - Ahzab 33 : 39]


“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya.’ 
(QS. An Nuur : 31)

Kenangan Semalam (Pantun berbunyi Sajak)

Malam yang sunyi sepi..
Mengundang rasa duka di hati..
Rasa degup jantungku seakan berhenti..
Mengingati seseorang yang tiada di sisi..

Bila mataku terlihat gambar mu..
Membuat aku merasa pilu..
Rasa hati tiada teman..
Rasa jiwa ku sungguh kesepian..

Ku mencari kelemahan ku..
Ku mengingat masa yang lalu..
Di manakah kesalahan ku..
Apakah sebenarnya yang kau mahu...

Memang ku suka bergurau senda..
Walaupun perit rasa di dada..
Memang diriku senang ketawa..
Walaupun hati sangat menderita..

Kau betanya pada ku..
Apakah aku membenci mu?
Mana mungkin aku membenci mu..
Sangat rindu ku kepada mu..

Kau pinta aku menjadi kawan..
Sedang hatiku telah tertawan..
Dengan diri mu wahai insan..
Seseorang yang sangat aku rindukan..

Dengarlah wahai sayang..
Kasih sayang yang aku curahkan..
Sejujur kasih yang aku lafazkan..
Hanyalah untuk mu seorang..

Walau sekejap detik2 pertemuan..
Kenangan semalam tetap di ingatan..
Mengharap dirimu kembali..
Kepangkuanku nanti...

INSYAALLAH....!

Kini Tinggal Kenangan.....



Pernah ada rasa cinta antara kita..
Kini tinggal kenangan..
Ingin kulupakan semua tentang dirimu..
Namun tak lagi kan seperti dirimu..
Oh bintangku..


Jauh kau pergi meninggalkan diriku..
Di sini aku merindukan dirimu..
Kini kucoba mencari penggantimu..
Namun tak lagi kan seperti dirimu..
Oh kekasih..

Muslimah Sejati vs Muslimah Bidadari vs Muslimah Solehah



Dengan Izin Mu Ya Allah..


Bismillah..

Dengan nama ALLAH SWT.. aku mengankat jari dan menekan jari ke arah keybord dengan izin Nya..

Aku duduk sambil mengangkang kaki kat kusyen juga dengan izin Nya..

Aku memandang skrin computer yang memaparkan editing blog post ini juga dengan izin Nya..

Dan aku berfikir untuk menulis apa jua yang berada di atas tulisan ini juga dengan izin Nya...

Insyaallah..

Dengan izin Nya juga,, aku cube membaik pulih diri ku dari sifat MALAS ini dengan izin Nya...

Insyaallah..

Aku Yang Pemalu.....

Aluuuuuu.... aku sihat? haah.. aku memang sehat pun.. aku ngah wat pe tu aku? aku ngah menaip ni haa.. hahahaha.. gila otak aku ni.. aku sebenarnye tengah belajar Photoshop edisi 3 ni.. amik yang hacker punye.. kecik sket k/b nye.. korang nak? cari ar sendiri.. kat youtube banyak.. heee...

Aku blajar cmne nak nampak kereta tu laju,, wat aku jadi superman,, taruk aku dalam baldi.. tp tu lah.. tengah blajar ni.. baru je download seari.. tu rase best je wat bende2 ni sume.. heee...

Lagipun lame aku x tulis ape2 kat sini kan.. sedar2 dah ade ramai yang follow.. tapi aku menjanjikan,, sape yang follow aku,, aku follow balik.. aku cube caring terhadap follower aku..  walaupun aku x kenal.. huhu...

Aku pun dah ade "fun page".. takat ni baru brape kerat orang je.. tapi,, kalo dah ade orang tu kira ok lah tu.. aku bukan nak popularkan diri aku.. aku cume nak tunjukkan kat dunia yang blog hairilnua.blogspot.com ni wujud.. heee.. tapi rank alexa.com aku dah meninggi balik la.. aku nak dia turun.. dulu dapat sekitar 1 juta je.. skang ni aku tengok dah 3 juta dah.. ish.. x ramai dah orang masuk blog selamber aku ni dah.. ish..

Aku cube pasni nak mengilhamkan sesuatu agar blog selamber aku ni jadi perhatian ramai.. test la wat topic ape2 pun.. asalkan menarik perhatian.. aku ingat pasni nak wat tutorial tentang photoshop.. tapi aku x tau ape2 lagi,, nanti la bila aku buat,, aku nak keluarkan kat sini..  nanti bila dah expert.. heee...

Skarang masih lagi hari raya,, tapi raya taun ni tau x.. bosan gila.. kawan2 aku tah ke mana.. round 1 kampung pun x jumpe.. ish.. tapi alhamdulillah.. dalam macho2 aku ni pun dapat gak wet raye.. walaupun cume brpe hinggit je,, aku x kisah.. sbb aku cume nak smpul raya tu je.. isinye aku xpenah keluarkan pun.. aku biar je.. jadi koleksi aku dari taun lepas.. dah 2 taun la kiranya aku lansung x sentuh wet raya aku ni.. heee..

Malam ni aku dok sorang.. semua orang balik kampung.. aku ni kampung mmg kat sini,, so,, sini la aku tinggal.. mak aku pegi jalan2 sabah.. nak wat cmne.. anak last mmg selalu kene jaga umah.. takdak hal punye.. mau aku buka radio kuat2 malam ni.. heee..

Orait,, nak magrib dah.. aku pun nak mandi ni.. bau cam bangkai dah.. ish... sayonara................

Tafsir Ayat Al Kursi

Allah tidak ada Tuhan melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus - menerus mengurus (makhluk - Nya).. Dia tidak dihampiri oleh (rasa) ngantok dan tidur.. Kepunyaan - Nya apa yang di langit dan di bumi.. Siapakah yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin Nya? Allah mengetahui apa -apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka,, dan mereka tidak mengetahui apa - apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki Nya.. Kursi Allah meliputi langit dan bumi.. Dan Allah tidak merasa berat memelihara kedua - duanya,, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Agung..

Sopan Itu Cantik ( Gambar Muslimah)

Wahai Nabi, suruhlah isteri - isterimu dan anak - anak perempuanmu serta perempuan - perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar ),, cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik - baik), maka dengan itu mereka tidak diganggu.. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani..
[al - Ahzab 33 : 39]