Bla Bla Bla.....

Er.... er.... sebenarnye aku nak cerita sedikit kat sini atas permintaan seseorang..tapi aku x da idea... huhu.. sori eh org tu.. perlukan sedikit masa tuk menaip.. hope jgn mrah eh..

Perkahwinan Yang Di Redhoi Ilahi.......

Gambar Yang Telah Di Edit Semula..
Aku rase nak kawin la.. aku tengok ramai yang dah kawin.. cam budak2 kerja aku,, bila balik je,, nak cepat2 je.. bila ditanye,, cakap nak main ngn anak2 kat umah.. rindu kat anak2.. rindu nak jumpa isteri.. nak tatap wajah isteri,, nak dengar bebelan isteri.. walaupun dah berpuluh taun kawin pun bile ditanye,, jawapan same gak yg diorang bagi.. rase aku pun hepy bile tengok diorang macam tu.. jadi,,cerita yang banyak2 yang mengatakan hidup sepasang suami isteri bila dah bertahun2 bersama tu mula jadi x best tu bukan untuk semua.. tu ade la si pembawa cerita untuk menakut2kan pasangan pengantin.. ade yang bahagia... jodoh ni kan ketentuan ilahi....

Series aku rase nak kawin... nak hidup berpasangan dengan Isteri aku... aku x tau nanti isteri aku macammane rupenye,, lawa ke,, x lawa ke,, cute ke,, comel ke,, gemuk ke,, itam ke,, semua tu aku x tau..dan aku serahkan pada Tuhan tuk tentukan siapa pasangan aku nnt.. cume aku sekarang sekadar mencari je.. aku cari dengan tawakal pada Allah dan berdoa agar aku diberikan jodoh yang boleh buat aku bahagia dengan dia...

Aku x kisah cun x cun,,, aku cume mengharapkan dapat seorang jodoh yang bila aku pandang muka dia,, wat aku hepy... aku x kisah pe bangsa dia,, keturunan dia,, anak yatim ke,, anak luar nikah ke,, anak halal ke,, semua tu atas kehendak tuhan,, aku x layak nak mempersoalkan "Why that happen to her...!".. aku x layak... yang pasti,, aku nak jaga bini aku suatu hari nnt.. aku nak sayangi dia dengan setulus ikhlas aku.. aku nak manja dengan dia,, aku nak hiburkan hati dia...

Dan,,, sekarang... aku betul2 rase nak kawin.. tapi,, adakah alasan x de duit ni cukup tuk wat aku rase lum sampai masanya? mmg aku x de duit... aku nak kawin bukan pasal aku sangap nak berbini... tapi,, aku nak hidup bahagia,, ada orang jaga aku,, ade tempat tuk aku berkasih sayang....

Insyaallah... Moga Allah menyenangkan urusan jodoh untuk ku.... amin.....

Aku Yang Dah Start Keje....

Assalamualaikum,,, salam pada pembaca yang mungkin lansung x baca pada entry aku ni,, tapi ade aku kisah?? hahaha... so,, entry kali ni bertajuk,, "Aku Yang Dah Start Keje.."..

Pada tepat 13hb Okt 2011,, aku dah start keje kat 1 compeny yang bernama,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ish... x mau la letak namenye,, sbb aku perasan ade kerani yang sama compeny ni ade blog.. mane tau dia expert it,, dia cek kat internet,, bile tekan je name compeny ni,, kuar blog aku.. x ke kantoi... siap nampak button like page lagi kat blog aku ni,, selamber je aku... heee... biarlah orang mengetahui yang aku ni x pandai computer,, buta IT.. aku x mau kecoh2,, dan tengok je la,, mesti masing2 sibuk nak spotcek aku nye.. dah la dlam ni banyak yang jiwang karat nye ayat.. huhuhu... tapi,, aku sebut name singkatan la... supaya jadi memori nanti di kemudian hari dan bile aku tengok entry ni balik,, aku akan ingat saat mula2 aku kerja kat compeny ni..

Namenye G_g_s_a_n S_n_r_l Sdn Bhd.. compeny ni terletak di Subang Jaya,, tapi ni kira HQ nye la... lepas interview kat situ,, maka,, aku di set la bekerja kat mana.. skarang aku disuruh bekerja kat bangunan KDC di Cyberjaya.. berdekatan ngn Balai Bomba Cyberjaya.. kalo cari memang jumpe la.. hahaha..

Hari first iaitu pda hari hari rabu aku interview,, petang tu pukul 6 lebih,, diorang call,, ckp yang aku diterima bekerja dan akan bekerja serta merta.. maka,, diorang suruh aku pegi la kat cyberjaya tu.. dia siap bagi alamat lagi.. malam tu jugak,, ape lagi,, aku topup la maxis beruk band aku ni,, nak cek kat mane tempat nye kat cyberjaya ni,, mane la penah aku pegi cyberjaya... ni kira first time ni nak masuk,, dah la aku x reti jalan situ.. tapi kalo dulu aku penah sesat terlanjur ke cyberjaya pasal nak pegi alamanda... huhuhu..

Maka,, diceritakan,, aku dari hulu langat,, pada hari first,, amik masa dekat 2 jam untuk smpai ke tempat kerja.. tengok map kat internet ni pun mcm  x gune je,, bukan macam gps yang dalam kete tu,, kita boleh tengok,, siap dia tunjuk arah lagi,,tapi ni kita nak ingat,, mane la aku ingat semua,, so,, name2 jalan tu penting.. so,, aku pegi,, ikut cheras,, masuk higway taman connaught.. tul ke eja aku ni,, heee.. aku masuk ke higway kL - Putrajaya.. dan aku mmg nampak simpang masuk cyberjaya,, aku pusing punye pusing cari balaik bomba,, pastu aku nekad,, x dapat cari,, aku nak jalan terus je, mane tau jumpe jalan nye,, sekali muncul kat higway kajang menghala ke puchong tu.. .peh... bapak jauh aku pusing... aku cube skali lagi,, lagi sekali kene camtu.. otak aku dah pk,, 'masak la aku kalo lambat datang....' pasal semalam dia kate kene masuk jam 8 pagi.. aku gerak dari umah pas subuh,, abis je sembahyang,, aku rempti terus dari langat ke cyberjaya... memang aku smpai awal,, tapi,, aku x jumpe bangunnan nye.. haru betul la masa tu... sedih siooot...

Nak masuk kali ke 3,, aku x jalan terus,, aku berenti,, aku doa.. tengok jam dah pukul 7.57 am.. 3 min je lagi kooo... mampus aku.. huhuhu.. aku doa moga ditemukan jalan yang lurus.... hehhee.. jalan yang boleh aku sampai ke balai bomba,, aku jalan balik,, aku nampak persiaran multimedia,, aku teringat kat map yang aku tengok malam tu,, ade name multimedia,, aku test jalan depan sket lagi,, ade banyak signboard tulis SME,, ade tulis KWDI (Knowledgne Workers Developtment Institute),, aku pandang kiri aku,, bomba... pehh.. punye la teruja aku masa tu,, memang rasa nak melompat moto je,, pk yang aku berjaya cari balai bomba ni.. huhu..

Aku pandang kiri kanan depan blakang,, sudut 90,, 45,, 70 suku darjah,,, aku x nampak bangunan yang aku nak cari ni,,terus aku call orang yang dia suh aku jumpe kat situ,,, sebenarnye sebelum aku call tu,, aku cek belen duit hp aku ni,, ade 30 sen je.. ni duit dah lepas buat credit advance lak tu,, expired pada 13 okt,, peh... memang ari khamis tu pulak expired nye,, maknenye aku cume boleh call skali je,,  kalo x dapat,, memang aku mampus.. huhuhu..

Sebelum call,, aku tawakal,, lillahitaala je dalam hati ni,, x dapat nak pk ape dah masa tu,, call skali,, lame plak bunyi ring nye,, ati dah risau,, jangan la x angkat,, dah lame,, dia angkat,, peh,, line pulak x elok,, suara dia kabur.. dengan selambe aku suh dia ckp kuat2,, suara slow sangat.. maka dia pun cakap maybe dengan gaya kuat la,, sbb suara macam garau.. maybe manager aku ni suara serak kot... huhu.. bila aku dah boleh tangkap pe dia ckp,, dia tunjuk aku,, rupe2nye bangunan aku tu depan mata je,, cume terselindung dengan pokok... peh...... tang tu gak full speed pulas trottle pegi,, lepas masuk tu berpusing plak,, mane la bangunan aku nak masuk ni,, ade byk plak bangunannye,, maka,, aku tanye la guard dan seterusnye terus masuk basement,, aku melapor diri..aku dah risau pasal datang lambat.. hari first lak tu.. bila aku tengok jam kat tangan dia,, baru pukul 7.50 am... peh... huhu.. bapak laju jam aku.. hahaha...alhamdulillah...  rezeki..

Tu je kisahnye.. huhuhu... beruk band dah nak abis.. heee... hope keje sini bagi aku pengalaman dan ilmu dalam bidang yang aku cita2kan selamani.. amin.....

Rasenye Nak Tukar Layout Blog Ni r....

Gergasi Merah Kuning...!

Sinang nya dalm hati,, selangor ku menang lagi... 3 -1 lawan perak... huahuahua.. haa.. cmtu la selangor.. ni kejap mundar mandir,, menang kalah,, bagi la taun ni dapt piala malaysia... mane la tau kan.... hahaha..

Aku rase nak ubah layout blog aku ni.. lame sangat aku gune layout ni,, tapi aku malas la nak wat sbnarnye,, hahaha..aku xnk buat blog yang semak,, aku juz nk wat yg simple present tense aje.. hahaha..

Well.. em,,, aku tara idea sebenarnye,, saje wat semak kat sini... aku ade fan page,, hope like la aku yg tengah menadah muka minta di "like" ni.. huhuhu.. ok,, aniway,,, hope yg slalu masuk blog aku ni,, layan2 la ape yg patut..

Aku prasan yang rajin singgah blog aku ni pasal gambar2 kartun yg aku cilok kat web lain je.. hahaha.. tp xpe.. i do da best i can.. i write somthing with face Selamber Adap Je.... smile always ya!!

Nite....!

Jihad Boikot Mereka!!!!!


Wahai saudaraku,
Tahukah kamu semua?
Yahudi itu tidak sekuat mana,
Ia bangsa pengecut,
Hatinya amat penakut,
Dibongkar Allah dalam al-Quran,
Jihadmu cukup menggentarkan.

Namun,
Hari ini dia berkuasa,
Kenapa?
Kerana ia kaya raya,
Produknye menguasai dunia,
Ditaja pula kuasa besar Amerika,
Bantuan berjuta dolar,
Bebas memiliki senjata.

Saudaraku,
Kamu membeli produk Yahudi,
Kamu menyokong mereka,
Kamu memberikan mereka dolar,
Kamu memberikan mereka kekuatan,
Dengan rasa bangga,
Tanpa rasa bersalah.
Kamu mencipta seribu alasan,
Kau akan lapar,
Kau akan kebulur,
Kau tidak maju,
Kau akan susah,
Kau hilang pekerjaan,
Tanpa produk mereka,
Cukuplah!

Kau beri alas an lagi,
KFC tak sokong Yahudi,
Nestle tak ada kaitan,
Mudahnya kau percaya,
Pada diayah mereka,
Tanpa sebarang siasatan,
Tidakkah kau lebih percaya,
Pada fatwa para ulama,
Yang berhukum dengan kajian,
Cukuplah!

Inilah jihad saudaraku,
Tiada jihad tanpa pengorbanan,
Tiada jihad tanpa kesusahan,
Usah bergantung pada produk Yahudi,
Bangkitlah berdikari,
Buktikan produk Muslim lebih berkualiti.
Ingatlah hari kebangkitan,
Allah pastu menyoal,
Di mana perjuangan kamu?
Di mana maruah kamu?
Di mana sumbangan kamu?
Di mamna persaudaraan kamu?
Untuk saudaramu di Gaza.

Tidakkah ada sedikit rasa simpati?
Tidakkah ada rasa belas kasihan?
Tidakkah ada semangat ukhuwah?
Tidakkah ada rasa ingin menolong?
Jika tiada,
Masih adakah simpati Allah buatmu nanti?

Tidak keterlaluan jika kukatakan,
Duitmulah sumber kekuatan Yahudi,
Kamulah yang member mereka senjata,
Kamulah yang mneyokong mereka,
Kamulah yang membunuh saudaramu,
Kamulah yang membuat saudaramu derita,
Duitmulah tersalur ke peluru Yahudi.

Ingatlah saudaraku,
Allah SWT Maha Adil,
Kamu pasti akan disoal,
Kamu pasti akan dihisab,
Atas setiap yang kamu belanjakan,
Meskipun hanya untuk Kit Kat, Nestle.

Kamu mungkin tak mampu, berjuang di medan perang,
Mengangkat senjata,
Berkonfrontasi dengan si zalim,
Mengelak percikan api,
Mendengar dentuman bom,
Melihat aliran darah,
Habis?
Apa yang kau mampu?

Tanganmu mampu dan berkuasa,
Memboinkot barangan mereka,
Sebagai tanda perjuanagnmu,
Seiring jihad saudaramu,
Meninggikan kalam Allah dan Rasul.
Ayuh, boikot Yahudi!

http://amiramawaddah.blogspot.com

Puisi Bergambar Muslimah Tegar..

Aku gemar mengambil tanpa meminta izin terlebih dahulu.. Tapi,, untuk menghargai jasa mereka yang mungkin pada asalnye mencipta gambar ini,, aku tag kan website mereka pada gambar ini.. Heee... Smile Always aarr.. 

http://khamleng.wordpress.com

http://roseislam18.wordpress.com

http://setulusqalbu.blogspot.com

http://cahayamuslimah.com

http://kisahwanitamuslimah.blogspot.com

Si Buta Dan Si Bongkok

Di suatu kampung tinggallah dua orang pemuda sebaya. Mereka bersahabat akrab sekali. Kemana pun mereka pergi selalu bersama. Boleh dikata tidak pernah terjadi pertengkaran di antara mereka. Jika yang seorang sedang marah, yang seorang lagi berdiam diri atau membujuk sehingga kemarahannya reda. Begitu juga jika ada kesulitan, selalu mereka atasi bersama.

Pada dasarnya, mereka memang saling membutuhkan karena keadaan tubuh mereka mengharuskan demikian. Pemuda yang satu bertubuh kekar, tetapi buta matanya; pemuda yang lain dapat melihat, tetapi bungkuk tubuhnya. Oleh karena itu, orang menyebut mereka si Buta dan si Bungkuk.

Si Buta sangat baik hatinya. Tidak sedikit pun is curiga kepada temannya, si Bungkuk. Ia percaya penuh kepada temannya itu, walaupun si Bungkuk sering menipu dirinya. Kejadian itu selalu berulang setiap mereka menghadiri selamatan. Si Buta selalu duduk berdampingan dengan si Bungkuk. Pada saat makan, si Buta selalu mengeluh.

“Pemilik rumah ini kikir sekali!” bisiknya kepada si Bungkuk agar jangan didengar orang lain. “Tak ada secuil pun ikan, kecuali sayur labu.”

Si Bungkuk hanya tersenyum karena keluhan temannya itu akibat ulahnya. Secara diam-diam ia memotong daging ayam yang cukup besar di piring si Buta dan ditukar dengan sayur labu. Akibatnya, piring gulai si Buta hanya berisi sayur labu.

Si Bungkuk merasa bahagia bersahabat dengan si Buta. Setiap ada kesempatan, ia dapat memanfaatkan kebutaan mata temannya untuk kepentingan sendiri. Si Buta yang tidak mengetahui kelicikan si Bungkuk juga merasa senang bersahabat dengan temannya itu. Setiap saat si Bungkuk dapat menjadi matanya.

Pada suatu hari, si Bungkuk mengajak si Buta pergi berburu rusa. Tidak jauh dari kampung mereka ada hutan lebat. Bermacam-macam margasatwa hidup di sana seperti burung, siamang, binatang melata, dan rusa.

Konon, pada waktu itu belum ada pemburu menggunakan senapan untuk membunuh hewan buruan. Penduduk yang ingin mendapatkan rusa atau binatang lain biasanya menggunakan jerat yang diseebut jipah (faring). Kadang mereka berburu menggunakan anjing pelacak dan tombak. Cara ini akan dipakai si Bungkuk dan si Buta untuk berburu.

“Kalau kita dapat membunuh seekor rusa, hasilnya kita bagi dua sama rata,” ujar si Bungkuk.
Tentu saja si Buta sangat gembira mendengar hal itu. itua segera menuntun anjing pelacak yang tajam India penciumannya, sedangkan si Bungkuk siap dengan tombak di tangan kanannya. Mereka berdua mengikuti arah yang ditunjukkan anjing pelacak itu.

Rupanya hari itu mereka bernasib balk. Seekor rusa jantan yang cukup besar berhasil mereka tombak. Tanduknya bercabang-cabang indah dan layak dijadikan hiasan dinding.

Si Bungkuk segera membagi rusa hasil buruan itu menjadi dua bagian. Akan tetapi, dengan segala kelicikannya, si Buta hanya mendapat tulang-tulang. Daging dan lemak rusa diambil si Bungkuk.

“Karena daging rusa sudah dibagi, kita masak sendiri sesuai selera kita,” kata si Bungkuk.

Si Buta menurut saja karena pikirnya memang demikian seharusnya. Padahal dengan cara itu, si Bungkuk bermaksud agar daging yang dimilikinya jangan secuil pun dimakan si Buta.

Walaupun si Buta tidak dapat melihat, kemampuannya memasak gulai tidak diragukan sedikit pun. Terbit air liur si Bungkuk mencium bau masakan si Buta. Si Bungkuk tidak pandai memasak.

Akhirnya, si Bungkuk dan si Buta menghadapi masakan rusa yang telah mereka masak dan siap menyantapnya.


“Sedaap!” kata si Bungkuk sambil memasukkan potongan daging yang besar ke dalam mulutnya.
“Nikmat!” kata si Buta sambil mengambil sepotong tulang yang besar dari piring dan menggigitnya. Si Buta bersungut-sungut karena yang digigit, ternyata tulang semua.

“Sayang,” katanya, “rusa begitu besar, tetapi tak punya daging! Besok kita berburu lagi, tetapi rusa itu harus gemuk dan banyak dagingnya.”
Si Bungkuk tersenyum mendengar perkataan si Buta. Si Buta merasa sayang jika tulang-tulang rusa yang telah dimasaknya dengan susah payah tidak dimakan. Oleh karena itu, is mencoba menggigit tulang itu lagi. Akan tetapi, tulang itu sangat keras sehingga tetap tidak tergigit.

Hal itu membuat si Buta semakin penasaran. la mengerahkan segenap tenaga dan menggigit tulang itu sekuat-kuatnya hingga bola matanya hendak keluar dari lubang mata.

Tuhan sudah menakdirkan rupanya. Keajaiban pun terjadi. Mata si Buta tidak buta lagi.

“Aku bisa melihat!” teriaknya kegirangan. Si Buta menatap sekelilingnya. Ketika is melihat tulang-tulang rusa di piringnya dan di piring si Bungkuk daging yang empuk, bukan main marahnya.

“Sekarang, terbukalah topeng kebusukanmu selama ini!” katanya.

Si Buta memungut tulang rusa paling besar, lalu si Bungkuk dipukul dengan tulang itu. Jeritan si Bungkuk meminta ampun tidak dihiraukannya sama sekali. Seluruh tubuh si Bungkuk babak belur. Seperti si Buta, keanehan pun terjadi pada si Bungkuk. Ketika la bangkit, ternyata punggungnya menjadi lurus seperti orang sehat. “Aku tidak bungkuk lagi! Aku tidak bungkuk lagi!” teriak si Bungkuk.

Mereka berdua menari sambil berpeluk-pelukan dan bermaaf-maafan. Persahabatan mereka pun semakin akrab.

Lakaran Gambar Muslimah

Senyuman seindah bunga yang mekar...

Merenung jauh di sana........

Ape tengok-tengok?!

Cantiknya pohon itu....

ISLAM itu untuk semua..!

Sehalus sinaran bulan.....

Piss......!

:) Smile Always...!

Senyum itu sedekah...

Pakaian kami pakaian Islam...!

Senyuman terindah.....

Si rama-rama yang cute...

Ku renungi matanya....

Bersama ke mana saja...

Ke puncak kejayaan....

Sopan dan berakhlak mulia.....
Memohon maaf atas peng 'edit' an yang blum sempat aku pinta kebenarannya untuk melakukan lakaran terhadap gambar-gambar yang aku copy dari google.. Kesemuanya telah aku edit menggunakan Photoshop CS 3.. Semoga anda semua berada dalam keadaan sihat hendaknya.. Insyaallah...

Cara Buat Lakaran Wajah Teknik Gaussian Blur

Seperti juga paparan sebelum ini di di Topic Cara Buat Lakaran Wajah (Sketch) via Phtoshop,, sekali lagi aku akan buat lakaran wajah menggunakan teknik Gaussian Blur.. Permulaannya sama saje,, tapi endingnya akan jadi lain sikit jenis lakarannya...

Aku guna model Hetty Sarlene pulak kali ni..selambe je aku jadikan dia model tanpa gaji.. harap mohon ampun maaf ye Hetty Sarlene walaupun raye dah abis.. huhuhu... Mula2 buka la dulu gambar pe yang korang nak buka..


Step 1 >>>>>>>>>>>>>>>  Step 5,, korang boleh rujuk di SINI.. Tetibe datang malas nak buat Screen Shot byk2 dah.. huhu..

Step 6 - Pergi ke Menu,, klik pada Filter + Blur + Gaussian Blur..


Dia akan keluar 1 box untuk set radius/pixel.. Ikut suka hati la nak buat berapa pun.. tapi,, aku buat 11.1 radius/pixel untuk gambar ni.. Dan klik OK..


Step 7 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Step 11,, sama saje macam topic sebelum ni,, kalo tak ingat,, sila tekan SINI untuk tengok balik..

Tara.. Ini lah final yang korang pasti dapat..


SETTLE LAGI...................!!!!

Klik Gambar Untuk Besar

Cara Buat Lakaran Wajah (Sketch) via Photoshop

Untuk pengetahuan umum,, aku menggunakan CS 3 untuk buat lakaran ni..Tapi sebenarnye x kisah pun guna mana2 version,, juz nak bitau je.. hee..ok.. Aku terangkan cara2 nye..

Buka apa saja image yang korang nak buka.. Macam aku cume buka gambar Siti Nurhaliza je.. Dulu kecik2 angan aku nak kawin ngan dia la.. tetiba dato K kaco line plak kan.. hahaha..


Step 1 - Pergi ke Menu kat bar, klik pada Layer dan tekan Layer Via Copy.. dan dia akan dua kan gambar ni seperti aku tunjuk kat bawah ni..


Step 2 - Pergi pada Image + Adjustments dan klik pada Desaturate.. Image korang akan jadi macam ni.. Desaturate ni buat gambar jadi hitam putih..


Step 3 - Sekali lagi pergi ke Menu kat bar, klik pada Layer dan tekan Layer Via Copy.. dia akan jadi macam ni..


Step 4 - Pergi ke Image + Adjustments dan klik Invert.. Invert ni akan mencerahkan gambar sedia ada ni ke keadaan lebih cerah la sikit..


Step 5 - Tukar Layer Blend Mode kepada Color Dodge.. Tengok sample..


Gambar pulak akan jadi macam ni..


Step 6 - Pergi kepada pada Menu + Filter + Other dan klik pada Minimum..


Ia akan buka 1 box kecil bertulis Radius.. Tinggalkan cume 1 radius/pixel untuknya dan klik OK..


Gambar tu berubah jadi lakaran tanpa warna..



Step 7 - Tangan tekan pada button Alt (jangan lepaskan) dan terus pergi pada Menu,, klik pada Layer dan pada Merge Visible.. Ia akan menggabungkan semua layer yang ada kepada Layer 2 seperti gambar di bawah..


Step 8 - Tukar Blend Mode ke Multiply dan adjust Layer Opacity.. Opacity ni ikut korang la nak low brape.. aku low kan 65% je..


Lum nmpak ape2 perubahan pun sangat dengan gambar ni.. cume kalau tengok kat line tu nampak lebih gelap..


Step 9 - Klik pada Background Layer korang..


Buat salinan @ copy background ini ke New Layer.. Jadi,, pergi ke Menu,, tekan Layer dan klik pada Layer Via Copy.. Maka akan timbul la 1 copy dari background korang tu macam sample aku ni..


Step 10 - Tekan Background Copy macam gambar ni,, bawa ia terus ke atas sekali.. Gambar juga akan jadi macam bentuk asal.. tapi usah risau.. cume pastikan,, bawa background layer tu naik ke atas..


Step 11 - Tukar Blend Mode korang kepada Color dan adjust Layer Opacity.. Ikut suka la nak adjust ke x Opacity tu.. Sebab itu yang mengawal kadar kaler untuk gambar korang.. Aku ubah ke 57%..


Maka,, ini final yang akan dapat nanti..


Oleh sebab korang mengikuti je ape yang aku suruh buat ni,, aku bagi korang jalan mudah untuk buat lakaran ni dalam mas x sampai 1 min.. kalo otak tangkas la kan.. hee... korang cume perlu ingat shortcut nye aje.. ni aku step by step shortcut nye ok..

Buka ape photo yang korang nak buka dan tekan 

Step 1 - Ctrl + J
Step 2 -  Shift + Ctrl + U
Step 3 - Ctrl + J
Step 4 - Ctrl + I
Step 5 - Shift + Alt + D
Step 6 - Pergi pada Filter + Other + Minimum dan set pada 1 radius/ pixel dan tekan OK
Step 7 - Ctrl + Alt + Shift + E
Step 8 - Shift + Alt + M
Step 9 - Kurangkan Layer Opacity ikut suka hati..
Step 10 - Select background layer gune mouse dan tekan Ctrl + J
Step 11 - Ctrl + Shift + ]
Step 12 - Shift + Alt + C
Step 13 - Kurangkan Layer Opacity ikut suka..

SETTLE.........................................!!!!!

Klik Gambar Untuk Besar

Wajah2 Pemimpin (Sketch Version)



Maaf ye tok guru berdua.. kalau menjadi 1 kesalahan dengan meng copy gambar tok guru berdua,, harap maafkan den yang Selamber Adap ni.. Namun,, yang gambar macam lukisan tu,, itulah sketch yang mampu saya lakukan.. nampak macam lain je.. huhuhu...