Realiti Sebenar Tentang Duit @ Wang (Gambar)

Mungkin kita x pernah terfikir dan terlintas nak ambil tau, Apa itu Wang @ Duit ? sebab kita lahir je dah tau, kertas yang tertulis "Wang ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah wang. tapi, bagaimana sehelai kertas yang asalnya kosong boleh menjadi wang ? Hmm.. mungkin sbb ada tanda tangan Gebenor dan wang tu dicetak oleh Bank Negara ( Bank Pusat ). Mungkin takde masalah kot Bank Negara (Bank Pusat) Cetak Kertas jadi wang. Sekilas pandang, Pegi ke KFC bawak Rm10 boleh dapat ayam goreng 2 ketul. Wang kertas ini Takde masalah ape2 pun.... so, ape nak dikesahkan dengan wang kertas ????

Tapi, penah x kita bertanya, kenapa dalam dunia yang serba moden ini, masih ada negara-negara yang miskin, contoh, Somalia, Sudan negara-negara benua Afrika. Kenapa masih ada orang yang mati kebuluran terutamanya kanak-kanak di Somalia. kenapa perlu orang Indonesia, Myanmar, Bangladesh, India bersusah payah datang ke Malaysia untuk cari wang ? Kat Negara dorg x de wang ke ? Jelas, Ada sesuatu yang tidak kena....... Dan perkara itu adalah sistem wang kertas





Bagaimana sistem wang kertas ini membawa masalah ????????????????????

Contoh yang sangat mudah

Ramai orang mengenali apa itu IMF dan World Bank bukan ? Jadi, apa masalah dengan 2 organisasi dunia ni.. Disebabkan kita telah menerima sistem wang kertas yang mana dikawal oleh 2 organisasi ini, dengan sebab itulah perkara yang diatas berlaku.. Bagaimana ????

Contoh, Jika sesebuah negara sangat memerlukan wang untuk pembanggunan katakan negara Antartika.
IMF: yes, no problem mate, saya boleh bagi kamu pinjam wang, nanti bayar la balik, tapi, kena bayar faedah juga
Antartika: hmm... ok...
IMF: Berapa kamu nak ?
Antartika: 100 juta USD bole ?
IMF: boleh aje, nak pinjam lebih lagi pun boleh.....

Nanti sekejap ????? macam mana IMF boleh begitu banyak wang ??? mana dia dapat wang tersebut ??? oooo... ye x ye... IMF ada mesin pencetak wang... cume perlu, kertas kosong, dakwat dan boleh la cetak sesuka hati bapak mereka bukan ?????

Eh, nanti sekejap sekali lagi... kalaulah IMF cetak 100 juta USD untuk beri pinjaman kepada Antartika, dan Antartika perlu bayar balik 100 juta USD + faedah (katakan 50 juta USD), kat mana pulak Antartika nak cari 50 Juta USD untuk bayar faedah yang dikenakan ??? yang boleh cetak wang cuma IMF..

Inilah jerat paling halus yang ada didalam ekonomi dunia.. jawapanya, Antartika perlu membayar faedah dengan memberi kepada IMF dengan hasil Bumi yang ada pada Antartika, mungkin emas, perak, timah, minyak, getah...

Bukan saja IMF membina kekayaan mencetak wang atas angin malah mencuri hasil bumi negara lain secara halus

Bayangkan, Jika IMF meminta kepada Antartika untuk membayar semula pinjaman pada esok hari selepas sahaja Antartika membuat pinjaman, bukan saja Antartika hilang 100 juta USD malah masih berhutang nilai faedah, 50 juta USD.

Jika dulu perlukan kertas, dakwat dan mesen mencetak, tetepi, sekarang ni lebih hebat lagi.. cume, on komputer, log in, press key "1" dan "0" 9 kali dan press "enter" nah.. ini lah wang.. wang yang tidak boleh dipegang cuma bole dilihat nilainya pada skrin komputer saje..

Perkara yang kita tidak perasan adalah:
Tujuan perang dunia 2 dan perunduran mereka adalah untuk memperkenalkan sistem wang kertas.
 

No comments:

Post a Comment

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~