Mudah.my Malaysia & Lelong Ramai Scammer? Kes Penipuan Meningkat Hampir 50%!!

Posted By: Hairilnua - 5:59:00 PM

Mudah : Sekarang semuanya dihujung jari. Tetapi kadangkala kemudahan yang disediakan jika tidak digunakan dengan betul boleh memakan diri. Laman Mudah.my Malaysia dan juga Lelong menjadi perhatian kalian penjual dan pembeli online untuk berkumpul dan berurusniaga antara satu sama lain. Adakah anda salah seorang daripadanya? 
Mudah My Mudah.my Malaysia & Lelong Ramai Scammer? Kes Penipuan Meningkat Hampir 50%!!Hari ini, Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK), Supt NgKeok Chai memaklumkan melalui laporan akhbar The Star:
  • Kes penipuan melibatkan pembelian secara online di Selangor telah meningkat hampir 50%
  • Selangor??? Erm…..tidak mengejutkan kerana berdasarkan statistik yang kami kumpul sebelum ini rata-rata pembeli online adalah kalangan pengguna Internet di Kuala Lumpur, Selangor dan juga Sabah
Statistik kes penipuan di Internet (2010-2011) di Selangor :
  1. 445 kes (pada 2011) – meningkat hampir 50%
  2. 247 kes (pada 2010)

Mudah My VS Lelong My?

Antara laman web popular di Malaysia yang menjadi tumpuan kalangan penipu (scammer) di Internet adalah :
Lelong Malaysia Mudah.my Malaysia & Lelong Ramai Scammer? Kes Penipuan Meningkat Hampir 50%!!Biasanya kes penipuan, modus operandi mereka adalah dengan cara meminta pembeli memasukkan wang ke dalam akaun penjual yang ada kaitan dengan pemilik akaun bank yang lain. Tetapi dalam masa yang sama barang tak dapat.
Scammer di Internet sebenarnya ada di mana-mana tetapi mereka lebih gemarkan laman web seperti Mudah my (Mudah.my) dan juga Lelong keranamemiliki trafik dan jumlah pelawat yang tinggi. Dengan harapan, daripada ramai-ramai yang datang itu, akan ada yang “tersangkut” dan akhirnya tertipu dengan tipu helah mereka.
Jenis penjual online yang kerapkali menipu tanpa serik ini :
  • Mereka tak fikir perasaan yang orang lain yang tertipu
  • Dosa, pahala nombor dua. Yang penting wang…..
  • Kasihan kepada penjual yang benar-benar jujur untuk berniaga

Tips Elakkan Penipu di Mudah?

Jadi, dalam pada pihak berkuasa menjalankan tugas mereka, pembeli sepatutnya lebih berjaga-jaga apabila sudah menyedari situasi yang berlaku sekarang ini. Pembeli perlu lebih bijak berurusniaga dengan penjual :
  • Jikalau harga barang terlalu mahal, elakkan melakukan pembayaran secara online. Lebih mudah dan selamat jika lakukan secara COD.
  • Jikalau penjual tersebut menjual harga 2, 3 barang sahaja, nasihatkan berjaga-jaga. Bagaimana mudahnya mereka-mereka ini “setup perniagaan” secara online, begitulah juga mudah untuk mereka “cabut lari”. Kami tidak katakan semuanya penipu. Tidak,  sama sekali. Cuma…..kami hanya minta anda dan sentiasa berjaga-jaga dan berwaspada.
  • Jangan mudah letakkan sepenuh kepercayaan kepada penjual. Disebabkan duit, ramai yang hilang pertimbangan
  • Rule of thumb, selagi anda mampu => boleh buat COD => jumpa seller & berpuas hati dengan barang yang ingin dijual => barulah membayarnya
  • Ada yang mahu tambah?
Nak cari dan kumpul duit bukannya mudah sekarang. Jadi jangan sesekali memberikan wang anda kepada penjual tanpa usul periksa dan membiarkan diri anda ditipu penjual. Keputusan di tangan anda.
P/S : Anda ada pengalaman sendiri semasa berurusniaga secara online di Mudahmy atau Lelongatau di mana-mana platform online sekalipun, tidak kira samada anda adalah penjual mahupun pembeli, mungkin boleh kongsikan bersama rakan pembaca di sini?
dipetik dari : http://beritasemasa.com/mudah-malaysia-my

Serba Sedikit Tentang Aku

Nama aku Hairil. Tujuan aku mewujudkan blog ini adalah untuk mencari sedikit pendapatan menggunakan blogger. Aku dah berusaha sejak berumur 25 tahun dan masih belum berjaya sampai sekarang. Jadi, aku masih mencuba dan mencuba lagi sampai la berjaya. Insyaallah sedikit sebanyak dapat meringankan beban family aku.

39 Kaki Selamber:

  1. Air-Cond Scammer at Mudah.
    TEH POH LING
    IC:740819-08-5076.
    TAN LEE HOCK
    IC:791108-02-5917

    CIMB BANK ACC : 7055-1757-67.

    using some company name and phone number.
    AIR COND EXPERTS SALES AND SERVICE (M) SDN BHD
    PRESTIGE AIR CONDITION ENGINEERING SDN BHD
    01120419188
    C.T.L AIR-COND SALES AND SERVICE SDN BHD
    01120419188
    ENERGETIC AIR-COND AND REFRIGERATION SDN BHD
    0165374878
    0194910721

    Insisted to pay first.
    Pay money but did't come install. police reported.

    ReplyDelete
  2. this guy scammed me rm660.
    BOUGHT LAPTOP .
    2 weeks multiple reason ...travel,this la that la..etc etc
    info
    LEE SING HOOI
    HEONG LONG BANK ACC 15050122304
    HP NO 0133517472.

    beware this guys.

    ReplyDelete
  3. dekat Lelong kebanyakannya company berdaftar..memang jarang berlaku penipuan..Mudah.my paling banyak sekali scammer

    ReplyDelete
  4. New scammer mudah.my
    Norzafirah binti khai
    1620 1289 6229 maybank
    013 343 2698
    Boley kesan ke budak ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ws sy tak? Sbb sy pun kena tipu. Nak buat report sama2. Kalau banyak report polis akn jalankan kes. Tlg ws sy 0142278361. Thanks

      Delete
    2. Seriously die ni penipu? Sy baru jer byr utk phone?

      Delete
    3. Sy pon dah kne 600 note 3..mmag fuck la..

      Delete
  5. Norzafirah nie mmg penipu....mmber saya beli handphone rm660 tpi lepas bank in dia x reply WhatsApp...7056671718 cimb bank dia....0104212600 no telefon dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ws sy tak? Sbb sy pun kena tipu. Nak buat report sama2. Kalau banyak report polis akn jalankan kes. Tlg ws sy 0142278361. Thanks

      Delete
    2. Sy pn nyaris kena tipu.. Sy nk bank in duit.. Tpi trgerak hati nk search google kalau2 ade maklumat psal orang tuh.. 162012896229
      maybank
      zafira bt khair..
      ‪0 19‑342 3916‬

      Delete
    3. Adik saya kn jg dg betina ni..jual phone note1 kata tggl diraub..

      Delete
  6. Search in http://scamhint.com now before making any purchase, and post the scammer if you got cheated before to help others!

    ReplyDelete
  7. Nur Zafirah bt khairun acc maybank 162012896229..mmg penipu mkn duit haram..papepun hanya Allah je dpt blas sgla perbuatan kau n smg Allah bg kau Hidayah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ws sy tak? Sbb sy pun kena tipu. Nak buat report sama2. Kalau banyak report polis akn jalankan kes. Tlg ws sy 0142278361. Thanks

      Delete
  8. detail penipu di mudah.com

    nama :norzafirah bt khair
    cimb 7056671718
    telefon sekarang :014-3632765

    norzafirah bt khair
    910919-33-5368
    no 67 jalan tanjung gemok,
    kampung tanjung gemok,
    26820 kuala rompin
    pahang

    ReplyDelete
  9. detail penipu di mudah.com

    nama :norzafirah bt khair
    cimb 7056671718
    telefon sekarang :014-3632765

    norzafirah bt khair
    910919-33-5368
    no 67 jalan tanjung gemok,
    kampung tanjung gemok,
    26820 kuala rompin
    pahang

    ReplyDelete
  10. Saya pon da kena tipu.. Mlm nie saya nk jmpa org tu.. Cz knonnya saya nk beli brang kat dy, tpi bg by hand.. Sesiapa nk bole dtg tmpat sya ..

    ReplyDelete
  11. awienaa...
    aq baru kena tipu ngan si zafirah bt khair..
    ad alamt terbaru dia x??
    klau ad ap2 contact aq 01129418953

    ReplyDelete
  12. Saya kena tipu RM710 oleh perempuan Zafira bt Khair ni pada tarikh 6/7/2015. Maybank acc no. 162012896229. Tolong, kita sama-sama laporkan tentang perempuan ni pada org ramai terutama pihak polis. Tak boleh terima perbuatan dia ni.

    ReplyDelete
  13. Mohamad Saiful Azree . Maybank 1623111799912. Fon no: 0192959223. Jual Asus zenfone 6 yg mak dia taknak guna. Dh bank in kata nak pos. Pastu senyap. Keluar iklan lain nak jual fon yg sama atau swap dgn iphone. Iklan lagi satu nak jual kamera Nikon sbb nk buat lesen.. Lokasi ciku 7/ kem desa pahlawan, gua musang, kelantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa tindakan mudah.my bila mangsa buat laporan pd customer service mereka?

      Delete
  14. saya baru kena tipu semalam...saya col norzafirah ini tak jwb..pagi ini saya call dia balik tp no dia tak dpt dhubungi....sakit hati rasa...harap dia dpt pmbalasan scepat yg mngkin...tp saya ada copy ic dia yg full sbb hari tu sblm saya bnk in saya ada mnta ic dia...saya beli handphne dari dia.....

    ReplyDelete
  15. kalau mau lihat ic dia whtsap saya... 0135736397....saya memang tidak puas hti dgn org ini...klau boleh saya nk cari family dia sblm saya btindak lbih kejam....

    ReplyDelete
  16. Mohamad Saiful Azree (931107-03-5509). No fon 0192959223. No acc Maybank 1623111799912.
    alamat 1; blok b3-0103, apartment lagoon perdana, petaling jaya, 46150 selangor.
    alamat 2; lot 29, lorong 1, kg kenangan batu 13, jln klang, 47100 puchong.
    Kalau sesiapa yg handal sangat tu mari tangkap aku. Aku dah tau polis & bank pun tak boleh buat apa.

    ReplyDelete
  17. mohamad saiful azree.. ak pun pernh kena tipu kat budak ni.. ak wt report.. bdak tu dah kena tngkap.. tp yg ak pelik bukan dia yg buat.. org lain yg buat tipu tu.. org tu guna name dia untuk menipu. sbb ic.. no akaun.. lesen.. no pin.. kad plajar si saiful ni ada hlang.. report kehlangn pun ada ngn bdax si saiful ni.. ak pun pening.. ada juga org buat mcm tu.. skrg ni tgah siasat siapa sebnar yg guna no 0192959223.. sbab detail sebnar suspek ada kat no hp tu... sape2 bleh tlg tak???

    ReplyDelete
  18. mamat yg jual asus, kamera nikon & yamaha yg guna no fon & no acc tu punya email; abdullah7717@gmail.com. guna nick abdullah shakks. No fon yg dia guna utk recover email dia pun lain. blkg tu ada no *****41. acc ggogle pun guna abdullah shakks.
    klau budak yg hilang ic, kad bank tu mesti dia dah repot kt maybank utk block atm card dia. dia buat repot tu utk cover dia tak salah. saya syak dia pun terbabit. mamat yg penipu tu buat keja dari bulan jun sampai ogos, tak kan ler blh guna kad atm yg dh direpot hilang utk keluarkan RM dari akaun budak tu.
    NI rujukan kpd sesiapa yg buat repot fasal penipu ni blh mention rujukan repot saya pd pegawai polis utk makluman mereka. SETIAINDAH/009437/15

    ReplyDelete
  19. sy pun dah kena tipu dgn norzafirah ni... jom kita pakat2 report polis

    sy dh report mudah
    tribunal pengguna
    kpnkk
    next polis

    ReplyDelete
  20. Saya kena tipu pembelian samsung galaxy mega 2....lepas bank in terus sepi..cuba hubungi fon tutup..
    Nama Penjual : Mohd Shahrezan
    No Akaun: 03995-29-000257381 BSN
    No Tel : 016-9580697
    Gambar dlm akaun wassap memakai kain ihram haji bersama ibu/isteri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon kna tipu RM470 beli mega 2. Sy bnk in pd 12 mei dan terus sepi.. sy dah buat report polis d JB

      Delete
    2. Szan zan...tolg berhubung dgn sy d 0102428990

      Delete
    3. Szan zan mohon hbgi sy 0102328990

      Delete
    4. Hbgi sy d 010-2328990

      Delete
  21. New Scammer
    mobile88.com.my
    username: Rattan / rattanlee
    hp# 011-3524-3157
    mbb acc #: 112308017466
    mmb acc name: Lee Kim Yean/ Chak Hang Chen

    ReplyDelete
  22. That person cheat me total RM 935 for 2 sets of iphone 5s.. I already make police report yesterday. hope police will take action. Monday i will go to bank to report again. U can find him at mobile88.com he is still posting and selling iphone there. tq

    ReplyDelete

  23. I just got scam by guy from Johor on last Thursday, 19th July 2016 after I made deal/communicated with this person through whatsapp application to buy his item. As a promised, I have pay an half of amount price of the item and he will send it through pos laju courier for the said item. As told by him, the said item was packed and courier on last Wednesday, 20th July 2016 and supposes the item received by me in 2 to 3 days later in accordance to the courier within the same state. After that, the balance of amount will be paid by me immediately. Unfortunately, I'm still not yet receiving the promised item until today. I have try to reach him through whatsapp and SMS even make a phone call, but totally failed to get feedback from him. Due to this, please take necessary serious action to prevent many more victims on this matter.

    Advertisement: http://m.mudah.my/view?q=samsung+note+4&ca=12_1_s&sa=&cg=3020&catname=Mobile+Phones+%26+Gadgets&o=1&f=p&srch=1&so=1&categorylevel_one=&cond=&ps=false&pe=false&ad_id=47332326
    Name: Zul (Nickname)
    Acc no: Alif Muzzafar (MAYBANK 162385016297 or CIMB 7018350273)
    Phone: 0183770284

    ReplyDelete

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~

Copyright © Selamber Jer

Owner by HairilNua