Projek Di Kebun

Assalamualaikum..

Saya ada 1 kebun kat area langat ni.. Ada macam2 buah dan tanaman yang ditanam kat kebun tu.. ada manggis, duku, langsat, rambutan, durian and tanaman pucuk paku ada hidup meliar.. hujung minggu memang projek saya pergi kebun, tebas rumput.. Sebab boleh buat peluh dan buat ape2 projek la kat kebun.. Syok tuhhh..

Kalau nak ikut rajin, memang rajin nak mengemas,, tapi masa tu x berapa ada sangat sebab kita pon ade komitmen sendiri,, anak pon dah ada.. Kalau bawa kang,, kita yang x boleh buat kerja sangat.. Risau je manjang.. Kalau isteri ada, boleh la teman kan anak skali.. Tapi bila dia tengok saya kerja, dengan dia pon semangat nak buat kerja jugak.. hahaha.. Al kisah...........

Kebanyakan pokok yang ada kat kebun saya ni ada Pokok bunga Kantan yang boleh di jual dah.. Banyak jugak la yang ada.. Dulu waktu arwah ayah saya jaga,, memang semua pokok bunga kantan memang terjaga la.. Sekarang dah turun kat anak dia,, memang x de la nak tengok sangat, cume sekarang ni terasa rajin tu datang, jadi bila turun kebun tu memang kita akan bersihkan semak2 dan amik pucuk paku dan bunga kantan ler,, kalau boleh jual, kita jual.. tapi lagi banyak makan dari jual sebenarnye... Haaaa

Semalam baru je ade orang amik buah petai kat umah saya,, sedap ooo makan petai,, bila time sendawa tu yang x tahan tu.. sendawa petai je... Tapi bila maghrib nak pergi solat kat masjid,, menahan diri dari sendawa je kerjanya..Selalu kalau saya sendawa,, x pernah nak tahan,, depan orang pon lagi saya suka nak sendawa,, kalau boleh sekuat alam saya nak sendawa,, tapi cuma bila dah makan petai,, x kan nak sendawa.. nak cakap ngan kawan2 ke orang lain ke, kene cover mulut ler.. Kalau idak,, bau petai sekampung.. Hahhahaha...

Mak dan pak mertua ada melawat kebun semalam,,, tengok kawasan.. saje jenjalan tengok kebun.. Bab abah tu nampak macam rindu nak masuk kebun... Mak pulak tengok sane sini,, seronok tengok diorang datang.. Si Aqilah pulak sibok ngan kucing dia.. Isteri saya sibuk melayani karenah diorang,, saya pulak sibok clearkan jalan sampai ke hujung,, nanti bila musim buah,, senang nak jalan.. Sekarang kalau tengok dah terang dah sikit,,, kalau dulu sebelum menebas,, kalau gajah sesat nyorok memang x nampak laa.. Hahahha...

Itu je la cerita projek kebun saya..Next time story lagi.. Nak cerita panjang pon x boleh,,, ramai dah menengok saya menaip ni.. Nanti kene report plak kata saya x buat kerja.. Haa...

Till Next Time...

Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~