My Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Projek Di Kebun

Assalamualaikum..

Saya ada 1 kebun kat area langat ni.. Ada macam2 buah dan tanaman yang ditanam kat kebun tu.. ada manggis, duku, langsat, rambutan, durian and tanaman pucuk paku ada hidup meliar.. hujung minggu memang projek saya pergi kebun, tebas rumput.. Sebab boleh buat peluh dan buat ape2 projek la kat kebun.. Syok tuhhh..


Kalau nak ikut rajin, memang rajin nak mengemas,, tapi masa tu x berapa ada sangat sebab kita pon ade komitmen sendiri,, anak pon dah ada.. Kalau bawa kang,, kita yang x boleh buat kerja sangat.. Risau je manjang.. Kalau isteri ada, boleh la teman kan anak skali.. Tapi bila dia tengok saya kerja, dengan dia pon semangat nak buat kerja jugak.. hahaha.. Al kisah...........

Kebanyakan pokok yang ada kat kebun saya ni ada Pokok bunga Kantan yang boleh di jual dah.. Banyak jugak la yang ada.. Dulu waktu arwah ayah saya jaga,, memang semua pokok bunga kantan memang terjaga la.. Sekarang dah turun kat anak dia,, memang x de la nak tengok sangat, cume sekarang ni terasa rajin tu datang, jadi bila turun kebun tu memang kita akan bersihkan semak2 dan amik pucuk paku dan bunga kantan ler,, kalau boleh jual, kita jual.. tapi lagi banyak makan dari jual sebenarnye... Haaaa

Semalam baru je ade orang amik buah petai kat umah saya,, sedap ooo makan petai,, bila time sendawa tu yang x tahan tu.. sendawa petai je... Tapi bila maghrib nak pergi solat kat masjid,, menahan diri dari sendawa je kerjanya..Selalu kalau saya sendawa,, x pernah nak tahan,, depan orang pon lagi saya suka nak sendawa,, kalau boleh sekuat alam saya nak sendawa,, tapi cuma bila dah makan petai,, x kan nak sendawa.. nak cakap ngan kawan2 ke orang lain ke, kene cover mulut ler.. Kalau idak,, bau petai sekampung.. Hahhahaha...

Mak dan pak mertua ada melawat kebun semalam,,, tengok kawasan.. saje jenjalan tengok kebun.. Bab abah tu nampak macam rindu nak masuk kebun... Mak pulak tengok sane sini,, seronok tengok diorang datang.. Si Aqilah pulak sibok ngan kucing dia.. Isteri saya sibuk melayani karenah diorang,, saya pulak sibok clearkan jalan sampai ke hujung,, nanti bila musim buah,, senang nak jalan.. Sekarang kalau tengok dah terang dah sikit,,, kalau dulu sebelum menebas,, kalau gajah sesat nyorok memang x nampak laa.. Hahahha...

Itu je la cerita projek kebun saya..Next time story lagi.. Nak cerita panjang pon x boleh,,, ramai dah menengok saya menaip ni.. Nanti kene report plak kata saya x buat kerja.. Haa...

Till Next Time...

Assalamualaikum...











































Babi

Selamat Pagi

Assalamualaikum..

Kehadapan semua rakan2 blogger yang mengenali diri saya, saya ucapkan terima kasih kerana masih sudi melayari blog saya yang dah lama saya x update nie.. Walaupun pageview saya tengok dah makin berkurangan setiap hari, tapi alhamdulillah, sekurang2nya ADA.......

Sekarang saya ada minat tersendiri.. Iaitu m mendaki bukit, x kira la bukit ape, ni ada kawan saya ajak mendaki kat pahang, tapi saya x dapat pergi,,,,, sebab 2 hari 2 malam,, saya x nak tinggal isteri sorang kat umah teman anak.. so, saya x nak pergi la.. Insyaallah lain kali saya pergi..

Kekadang seronok tengok orang lain ada anak ramai.. Saya masih lagi sorang je lagi.. Tapi saya sentiasa bersyukur sebab orang lain ada lagi yang x de anak..Saya ada sorang pon dah kira REZEKI dari Allah SWT.. Saya x pernah complain.. Cume kadang2 terasa la sikit... Sedih pon ade... Huhuhuhu....

Hari2 saya pergi kerja naik moto LC 135.. Hari2 dok mengharung Jammed yang teramat sangat,,, Sebab kita pon x de la expert sangat bawa moto nak kene cilok2,, nanti over confident, terlanggar pulak side mirror kete orang pulak.. So, saya bawa memang berhati2 la.. Haaahaha..

Dah kerja kat Petaling Jaya, kat 1 company Kereta kat sini.. X nak beritau kat kereta apa, nanti ramai minta harga murah.. saya bukan car dearler.. Just technician je kat sini.. Building Technician.. Tugasan menjaga dan merawat bangunan ni supaya setiap masa dalam keadaan elok dan aman damai.. Aminnn... Hahaaaa..

Teringat nak kerja kat tempat lain, tapi kat tempat ni pon baru setahun genap, x nak la pindah2.. biarla dah 3 ke 4 tahun ke baru pindah tempat.. Tapi saya tengok, kat sini ramai yang dah pindah kerja.. Ada je masalah diorang.. So, rasenye kene prepare jugak kerja baru.. Mane la tau x de rezeki lagi kat sini.. Bumi Allah tu luas.. 

Teringin rasa nak berjalan2 ke luar negeri,, walaupun negeri sendiri belum abis melawat lagi, tapi keinginan nak melawat negeri lain tu memang ada,, sebabnye simple,, pengaruh TV dan Surat Kabar.. Asbabnya,, bila kita tengok cerita atau berita orang lain pergi kat Situ, pergi kat Sini,, best2 je cerita,, so, kita pon teringin nak pergi tempat tu,, padahal lepas pergi, x de la menarik sangat,, tempat sendiri pon ade tempat camtu,, macam zoo negara ke,, banyak binatang ada,, tapi nak jugak pergi kat tempat lain.. Hahaha,,, itu la namanya Nafsu,, xpernah puas dengan 1 benda... Nauzubillah Hi Minzalik...

Suasana kat ofis sekarang ni aman damai,, masih sempat lagi saya nak blogging kat dalam ni.. Ramai kawan2 yang baik dalam ni,, so, x de la selalu keseorangan.. kalau idak, sebelom ni memang selalu Lone Ranger je saya.. Pergi mana pon sorang, buat kerja sorang.. Kalau orang tegur pon just cerita pasal kerja yang kita buat je.. Tapi saya pon kurang bercakap, so, tu yang x ramai kawan yang nak lepak ngan saya.. Hahahaha..

Saya sebenarnya nak lepaskan gian untuk menaip ni,, itu pasal menaip benda pelik2,, saje lepas rase.. Lame x blogging... Dulu selalu la mengadap blog,, cari duit tambahan,, tapi sekarang ni lepas kahwin, focus pada family lebih.. Betul la orang kata,, lepas kawin ni akan lain rase macam waktu bujang.. Tapi ada 1 rase je orang bujang x dapat rasa... Iaitu,, tidor ade teman.. Hahahahah... 

Itu je kot cerita aku,, saje nak cerita panjang2,, untuk tatapan anak cucu and kawan2 yang mengenali diri... Salam sayang dari saya, HairilNua.. Semoga ceria selalu.. Assalamualaikum...


Video Untuk Orang Cetek Ilmu

video

p/s : mohon kita muhasabah diri memasing, kita bukan hamba dunia. Kita hamba Allah..

Sudah Jatuh Ditimpa Tangga

video

p/s : Lemah semangat jangan tengok.

5 Sebab Isteri BlackList BFF Suami

video

p/s : If ade bff sekalipun, jangan melebih2 ye, karang kene tinggal karang, bini lawa ke buruk ke, jaga hati dia.. hahaha

May The All Good Days Always With You.

Selamber Jer © 2009-2017