Adap Berdoa

Posted By: Hairilnua - 11:44:00 PM
Masa kita nak memohon dan berdo'a kepada Allah swt,, hendaklah disertai dengan adap,, diantaranya seperti yang den koba kan di sini..

  1. Benda yang diharamkan jangan di dekati,, jauhkan lah.. Baik makanan,, minuman dan pakaian..
  2. Doa lah dengan seikhlas hati sedaya upaya walaupun setan tu duk ngaco aje..
  3. Lagi elok bila nak berdoa tu lepas solat,, sebab den ade dengar 1 hadis yang diriwayatkan oleh Abi Darda,, Nabi Muhammad saw bersabda,,"Siapa yang berwuduk dengan baik kemudian sembahyang dua rakaat,, setelah itu berdoa,, maka Allah swt akan memperhatikan permintaannya,, diberiNya dengan segera @ diberiNya dengan terlambat..(di akhirat)..!
  4. Mengucapkan kalimah tahmid (Alhamdu lillaahi rabbil 'aalamiin),, selawat dan salam atas junjugan besar Nabi Muhammad saw pada awal dan akhir doa..
  5. Pastikan Khusyuk dan berdoa dengan jiwa yang tenang..
  6. Suara bagi rendah sikit dan mengharap dengan sepenuh hati..
  7. Mengulangi doa itu berulang kali dan jangan sesekali berputus asa..
  8. Menyerah diri kepada Allah swt dengan tawadhuknya..
  9. Jangan berdoa untuk berbuat dosa @ berdoa untuk keburukan orang lain..
  10. Jangan sesekali berkata,, "Aku telah berdoa,, tapi Allah tak memperkenankan permintaan aku.."

Serba Sedikit Tentang Aku

Nama aku Hairil. Tujuan aku mewujudkan blog ini adalah untuk mencari sedikit pendapatan menggunakan blogger. Aku dah berusaha sejak berumur 25 tahun dan masih belum berjaya sampai sekarang. Jadi, aku masih mencuba dan mencuba lagi sampai la berjaya. Insyaallah sedikit sebanyak dapat meringankan beban family aku.

0 Kaki Selamber:

Post a Comment

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~

Copyright © Selamber Jer

Owner by HairilNua