Aku Yang Dah Start Keje....

Posted By: Hairilnua - 9:10:00 PM
Assalamualaikum,,, salam pada pembaca yang mungkin lansung x baca pada entry aku ni,, tapi ade aku kisah?? hahaha... so,, entry kali ni bertajuk,, "Aku Yang Dah Start Keje.."..

Pada tepat 13hb Okt 2011,, aku dah start keje kat 1 compeny yang bernama,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ish... x mau la letak namenye,, sbb aku perasan ade kerani yang sama compeny ni ade blog.. mane tau dia expert it,, dia cek kat internet,, bile tekan je name compeny ni,, kuar blog aku.. x ke kantoi... siap nampak button like page lagi kat blog aku ni,, selamber je aku... heee... biarlah orang mengetahui yang aku ni x pandai computer,, buta IT.. aku x mau kecoh2,, dan tengok je la,, mesti masing2 sibuk nak spotcek aku nye.. dah la dlam ni banyak yang jiwang karat nye ayat.. huhuhu... tapi,, aku sebut name singkatan la... supaya jadi memori nanti di kemudian hari dan bile aku tengok entry ni balik,, aku akan ingat saat mula2 aku kerja kat compeny ni..

Namenye G_g_s_a_n S_n_r_l Sdn Bhd.. compeny ni terletak di Subang Jaya,, tapi ni kira HQ nye la... lepas interview kat situ,, maka,, aku di set la bekerja kat mana.. skarang aku disuruh bekerja kat bangunan KDC di Cyberjaya.. berdekatan ngn Balai Bomba Cyberjaya.. kalo cari memang jumpe la.. hahaha..

Hari first iaitu pda hari hari rabu aku interview,, petang tu pukul 6 lebih,, diorang call,, ckp yang aku diterima bekerja dan akan bekerja serta merta.. maka,, diorang suruh aku pegi la kat cyberjaya tu.. dia siap bagi alamat lagi.. malam tu jugak,, ape lagi,, aku topup la maxis beruk band aku ni,, nak cek kat mane tempat nye kat cyberjaya ni,, mane la penah aku pegi cyberjaya... ni kira first time ni nak masuk,, dah la aku x reti jalan situ.. tapi kalo dulu aku penah sesat terlanjur ke cyberjaya pasal nak pegi alamanda... huhuhu..

Maka,, diceritakan,, aku dari hulu langat,, pada hari first,, amik masa dekat 2 jam untuk smpai ke tempat kerja.. tengok map kat internet ni pun mcm  x gune je,, bukan macam gps yang dalam kete tu,, kita boleh tengok,, siap dia tunjuk arah lagi,,tapi ni kita nak ingat,, mane la aku ingat semua,, so,, name2 jalan tu penting.. so,, aku pegi,, ikut cheras,, masuk higway taman connaught.. tul ke eja aku ni,, heee.. aku masuk ke higway kL - Putrajaya.. dan aku mmg nampak simpang masuk cyberjaya,, aku pusing punye pusing cari balaik bomba,, pastu aku nekad,, x dapat cari,, aku nak jalan terus je, mane tau jumpe jalan nye,, sekali muncul kat higway kajang menghala ke puchong tu.. .peh... bapak jauh aku pusing... aku cube skali lagi,, lagi sekali kene camtu.. otak aku dah pk,, 'masak la aku kalo lambat datang....' pasal semalam dia kate kene masuk jam 8 pagi.. aku gerak dari umah pas subuh,, abis je sembahyang,, aku rempti terus dari langat ke cyberjaya... memang aku smpai awal,, tapi,, aku x jumpe bangunnan nye.. haru betul la masa tu... sedih siooot...

Nak masuk kali ke 3,, aku x jalan terus,, aku berenti,, aku doa.. tengok jam dah pukul 7.57 am.. 3 min je lagi kooo... mampus aku.. huhuhu.. aku doa moga ditemukan jalan yang lurus.... hehhee.. jalan yang boleh aku sampai ke balai bomba,, aku jalan balik,, aku nampak persiaran multimedia,, aku teringat kat map yang aku tengok malam tu,, ade name multimedia,, aku test jalan depan sket lagi,, ade banyak signboard tulis SME,, ade tulis KWDI (Knowledgne Workers Developtment Institute),, aku pandang kiri aku,, bomba... pehh.. punye la teruja aku masa tu,, memang rasa nak melompat moto je,, pk yang aku berjaya cari balai bomba ni.. huhu..

Aku pandang kiri kanan depan blakang,, sudut 90,, 45,, 70 suku darjah,,, aku x nampak bangunan yang aku nak cari ni,,terus aku call orang yang dia suh aku jumpe kat situ,,, sebenarnye sebelum aku call tu,, aku cek belen duit hp aku ni,, ade 30 sen je.. ni duit dah lepas buat credit advance lak tu,, expired pada 13 okt,, peh... memang ari khamis tu pulak expired nye,, maknenye aku cume boleh call skali je,,  kalo x dapat,, memang aku mampus.. huhuhu..

Sebelum call,, aku tawakal,, lillahitaala je dalam hati ni,, x dapat nak pk ape dah masa tu,, call skali,, lame plak bunyi ring nye,, ati dah risau,, jangan la x angkat,, dah lame,, dia angkat,, peh,, line pulak x elok,, suara dia kabur.. dengan selambe aku suh dia ckp kuat2,, suara slow sangat.. maka dia pun cakap maybe dengan gaya kuat la,, sbb suara macam garau.. maybe manager aku ni suara serak kot... huhu.. bila aku dah boleh tangkap pe dia ckp,, dia tunjuk aku,, rupe2nye bangunan aku tu depan mata je,, cume terselindung dengan pokok... peh...... tang tu gak full speed pulas trottle pegi,, lepas masuk tu berpusing plak,, mane la bangunan aku nak masuk ni,, ade byk plak bangunannye,, maka,, aku tanye la guard dan seterusnye terus masuk basement,, aku melapor diri..aku dah risau pasal datang lambat.. hari first lak tu.. bila aku tengok jam kat tangan dia,, baru pukul 7.50 am... peh... huhu.. bapak laju jam aku.. hahaha...alhamdulillah...  rezeki..

Tu je kisahnye.. huhuhu... beruk band dah nak abis.. heee... hope keje sini bagi aku pengalaman dan ilmu dalam bidang yang aku cita2kan selamani.. amin.....

Serba Sedikit Tentang Aku

Nama aku Hairil. Tujuan aku mewujudkan blog ini adalah untuk mencari sedikit pendapatan menggunakan blogger. Aku dah berusaha sejak berumur 25 tahun dan masih belum berjaya sampai sekarang. Jadi, aku masih mencuba dan mencuba lagi sampai la berjaya. Insyaallah sedikit sebanyak dapat meringankan beban family aku.

1 Kaki Selamber:

  1. assalamualaikum.. :) huhh.. suspen gila cita ko kwn.. mcm sy plk alami.. hehe.. apa pn.. alhamdulillah rzki ko murah.. xsgka ni.. brkat ingt pd Allah.. Allah beri pertlngan pd kita blk
    . hihi.. Alhamdulillah.. hrp xlupa ucap dn sjud syukur smoga d tmbh rhmat,nikmat dn rzki d ms dpan.. amiin.. insyaAllah.. :)

    ReplyDelete

Note Penting !

1. Tolong jangan buat SPAM komen kat sini.
2. Guna ayat yang ada BUDI BICARA yang baik.
3. Hanya komen perkara yang BERKAITAN dengan tajuk!
4. Ada rasa tak puas hati, call terus di 019-3587327. Cas mengikut kadar Telco Anda..
~

Copyright © Selamber Jer

Owner by HairilNua